www.izmirsunnetmerkezi.com
Randevu Al
Mesane Taşları

Mesane Taşları

MESANE TAŞI BELİRTİLERİ VE TEDAVİSİ

İdrar yollarını düşünecek olursak, böbrekten başlar ve çıkış yoluna kadar giden bir sistemdir ve mesanede bu sistemin içerisinde bir rezervuar görevi yapar. Bu kanalın herhangi bir yerinde taş olabilir ve olduğu yere göre adlandırılır. Bu taşlardan mesaneye yerleşmiş olan veya mesanede oluşmuş olan bir taş ise mesane taşı olarak tanımlanır. İdrar yolu vücuttaki bazı atıkları temizleyen bir sitem olarak çalışır.

Bu atıkların içerisinde aşırı derecede doymuş tuzlar (süpersatüre solüsyon) bulunmaktadır. Bu tuzlar doymuş olmasına rağmen çökmezler. Bunun çökmemesinin nedeni, bu tuzların çökmesini engelleyen bazı maddelerin olmasıdır. Bu durum ya sıvı alımı yetersizliği ya da alınan tuz miktarının fazla olması veya fazla emilimi bu tuzların çökmesine sebep olur.

İdrar yollarında bir bakteri, lökosit denilen iltihap hücresi, yabancı cisim veya protein gibi oluşumların üzerine çökerek taşı oluşturan bu tuzlar, birbiri üzerine yapışarak ta taş oluşturabilirler ve giderek büyüyerek değişik boyutlardaki taş şekillerini alırlar. Bu taşlar çakıl taşı şeklinde, yıldız şeklinde, yumurta şeklinde, yuvarlak şekilde gibi şekiller oluştururlar. Mesane taşları 50 yaşın üzerinde ve erkeklerde daha sık görülür. Çocuklarda ve gençlerde ise mesane taşı varlığında genellikle altta yatan doğumsal bir üriner sistem anomalisi vardır.