www.izmirsunnetmerkezi.com
Randevu Al
Yenidoğan sünneti zararlı mı?

Yenidoğan sünneti zararlı mı?

Yenidoğan dönemi, yara iyileşmesi açısından en iyi dönemdir. Dolayısıyla önerilen bir zamandır. Ancak ilk 1 haftalık dönemin çocuğun olması gereken kiloya ulaşması, kendi bağışıklık sisteminin gelişmesi için atlanmasında fayda vardır. Yenidoğan döneminin diğer avantajları; kanama ve enfeksiyon gibi komplikasyon (istenmeyen durumlar) oranının düşük olması, ve bakımının kolay olmasıdır. Ancak bu dönemde yapılacak sünnetin ehil kişilerce yapılması çok önemlidir. Nispeten küçük olan penisin ve sünnet derisinin iyi ayarlanması gerekir. Ehil kişilerce yapılmadığında bu dönemde genellikle fazla doku bırakılır ve bu da tekrar sünnet gerektirebilir.

Halk arasında "doğuştan sünnetli" veya "peygamber sünnetli" olarak adlandırılan çocukların ameliyatlarının, çocukların cinsel kimliklerinin farkına vardıkları 3 yaşından önce yapılması ve tamamlanması gerekir

Hipospadias hastalığına inmemiş testis olarak adlandırılan testislerin yerinde olmaması, doğumsal idrar yolu anormallikleri ve kasık fıtığı da eşlik edebilmektedir. Özellikle ağır hipospadias ile inmemiş testis saptanan hastalarda, endokrin sistem-hormon hastalıkları veya genetik anormalliklere bağlı cinsiyet farklılaşma bozukluklar olarak adlandırılan gelişimsel bozukluklar ile karşılaşılabilir. Bu nedenle ağır hipospadiaslı çocukların çocuk endokrinoloji uzmanları ile birlikte değerlendirilmesi gerekebilmektedir.

Ameliyatın amacı hem görünüm açısından hem de işlevsel açıdan normal bir penis yapısının elde edilmesidir. Bu amaçla tıbbın ve cerrahinin tarihsel gelişim sürecinde yüzlerce ameliyat yöntemi tarif edilmiştir. Ameliyat zamanını ve yöntemi, penisin boyutu, hipospadiasın tipi, eğrilik olup olmaması, sünnet derisinin varlığı, yeterliliği gibi çeşitli faktörler değerlendirilerek belirlenir

Özellikle 3 ile 6 yaş arasındaki çocukların cinsel kimliklerinin farkına vardıkları, psikoseksüel gelişiminin olduğu 'fallik dönem' öncesinde ameliyatların yapılmış ve tamamlanmış olması önerilmektedir. Nadiren ihtiyaç duyulsa da, penis boyutunun yetersiz olduğu, ameliyat açısından zorlukların yaşanabileceği çocuklarda, çocuk endokrinoloji bölümü ile birlikte lokal etkili; krem veya sistemik etkili; kas içine yapılan iğneler şeklinde, uygun dozdaki hormon takviyeleri tercih edilebilmektedir. Hormonal destek sonrası penis boyutları yeterli düzeye geldikten sonra ameliyat planlaması yapılmalıdır.